2009. április 26., vasárnap

Bojár Iván és Szy Sándor buliznak

A Story magazin "értelmiségi" melléklete: Octogon.

Seggszőrcsócsálás körbekörbe: a demszkista magyar elit önünneplése és kölcsönös seggnyalás, valamint gátlástalan ingatlanbiznic. A pénz és a "művészek" összedörgölik. A teljesen fölösleges és haszontalan emberek buliznak.


Tessék nyáladzó magyar ugart nézegetni. Az ilyenek miatt szopunk harmadik köztársaságilag kollektíve.


Krimi az autóparádén - kiállítás képekben

2008. június 18-án Mayer Hella: Krimi az autóparádén (és egyéb katasztrófák) című kiállítása nyílt meg az OCTOGONart Galériában. Kiállításmegnyitó Mayer Hella, Tóth Krisztina, Mohai Gábor és Bojár Iván András részvételével. A kiállítást bevezeti Tóth Krisztina, író. Mohai Gábor, előadóművész verset szavalt. Mayer Hella. A megérkezés: Mayer Hella édesanyjával, Zsombori Erzsébet, festővel és kislányával, Linnel. Katona Zsombori Éva és Csordás Gábor jazz-számokkal színesítette az estet. Bodor Pál, „Diurnus”, újságíró és Mohai Gábor. Kiss Tamás, műgyűjtő, a Vetlanda Kft. ügyvezetője. Végvári Tamás és Győri Franciska színész-pár és műgyűjtők Bojár Iván András társaságában. Verebics Katalin, festő és Romvári Márton, festő, galériás. A közönség szélén jobbra Mayer Hella édesapja, Mayer Attila. Bojár Iván András kislányával, Sophie-val érkezett. Tamási Claudia, Karácsonyi László és Szabó Ákos, festők. A megnyitó-fogadást a Vetlanda Kft. támogatta. A szponzor ajándéka: Kiss Tamás Mayer Hella-képrészletet tartalmazó keretét Muladi Brigitta művészettörténésznek adja épp át. Bojár Ágnes és Sztankay István, színművész. Sztankay István és párja, Bedők Bea, keramikus. Képszemle. Mayer Hella Linnel és kedves rokonukkal. Iványi Bianca galériás és édesanyja, Németh Erika. Képnézés. Németh Erika és Iványi Bianca. Iványi Bianca és Szy Sándor, szállodaigazgató, az épülő Bohem Art Hotel tulajdonosa. Tamás Amaryllis és Szenczy Zoltán, egyetemi tanár. Iványi Bianca, Ledényi Attila, az Edge Communication ügyvezetője és Bojár Iván András.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

http://www.google.hu/url?sa=U&start=8&q=http://vastagbor.blog.hu/2009/04/08/hotel_az_udvaron&ei=l-X3SaX9LMLI-AaY9vTDDw&usg=AFQjCNFAsE8cfqVNudyUz_efrgi4IaWRRg

Névtelen írta...

Egyszer volt, hol nem volt, Rogán Antal kerületében, a budapesti ötödikben történt, hogy egy vállalkozó hatemeletes hotelt álmodott egy bérház udvarára. A lakók berzenkedtek, tiltakoztak, de a hivatalok nem adtak helyt a panaszoknak, a vállalkozó terveit szabályosnak, ötletét támogatandónak találták. Így aztán a falak felépültek, örökre elzárva a lakókat a napfénytől.



A Molnár utca 35. szám alatt Bohém Art Hotel épül, a régi házra további 4 szint kerül, míg a telek belső részén betuszkolnak egy monstrumot. A szomszédos házak ablakaitól három méterre hatemeletes tűzfal magasodik, sötétségbe borulnak a lakások. Az önkormányzat szerint a jogszabályoknak és a kerületi városrendezési tervnek megfelelően jártak el.

Magyarország, 2009.

Az önkormányzat szerint hiába néz ki a ház udvara pont úgy, mint a bérházakból ismert udvarok, ez csak a látszat. A ház udvara valójában -nem, nem libalegelő-világítóudvar, mert ekképp szerepel az önkormányzat 1999-es, majd 2004-ben megerősített szabályozásában is. Ennek alapján engedélyezték Szy Sándor vállalkozónak, hogy az udvar szinte egészét egy hotellel töltse ki.

Az önkormányzat többször, az építési engedély kiadásakor, majd a lakók fellebbezésekor megállapította, hogy légudvarról van szó, így a vállalkozónak joga van tűzfalat húzni az ide néző házak elé. A légudvar és a zárt udvar között az a különbség, hogy a légudvar szellőzésre szolgál, így oda toalett, fürdőszoba ablaka nyílhat, de lakószoba nem. A Havas utca 2. udvari lakásainak ablakai a hátsó udvarra nyílnak, akkor az vélhetően nem tekinthető légudvarnak. Ráadásul a légudvarban gázüzemű lakásfűtő készülék nem vezethető ki. Márpedig a lakások gázkonvektorainak a kivezető nyílásai is oda nyílnak. A rendelet ugyanis azt is mondja, hogy az új épület nem károsíthatja meg a szomszédokat, jelen esetben a tűzvédelmi előírások is sérülhetnek, a kiáramló szén-monoxid drasztikusan rontja az életkörülményeket. Az önkormányzat erre úgy reagált, hogy az engedély kiadásához az eljárásban közreműködő tűzvédelmi szakhatóság kikötésekkel hozzájárult. És hogy fog a hat emelet mély, 2 méter széles "hasadékból" télen a kiömlő szén-monoxid eltávozni?

De ha most világítóudvar a szóban forgó terület, akkor legalább az arra vonatkozó szabályokat be kéne tartani. A légudvar minimális szélessége ugyanis három méter, és Szy Sándor épülete, a majdani Bohém Hotel még ezt sem teljesíti. A tervekben két (!) méterre vitték a falat a lakásoktól. Milyen kellemes lehet ébredés után kinyitni a szobaablakot, félkómásan beleszippantani a friss áporodott reggeli négynapos levegőbe, megnézni mi történik az utcán potyog-e a vakolat a szálloda tűzfaláról.

A lakóknak arra a felvetésére, hogy Szy Sándor vállalkozó még az engedélyezett terveket sem követte, és a hotel szinte érinti az egyik folyosó végét, a Nagy Szabolcs építési osztályvezető által jegyzett terv megjegyzi: „Jelen levelemmel egyidejűleg felszólítottam az építtetőt az építési engedély határozat kikötéseinek maradéktalan betartására.”

Csak így határozottan. Mikor már állnak a falak. Bravó.

A közigazgatási hivatal egy újabb fellebbezésre csak megerősítette az önkormányzat döntését. A hivatal arra alapozza érvelését, hogy az udvaron egykor egy egyemeletes ház állt, a Körzőgyár néven ismert, tavaly lebontott kiállítóhely. Azaz a területen mindig is volt épület.

Igaz, hogy csak egyemeletes, nem pedig hat, de ez semmiség.

És ha netán a Körzőgyárat annak idején szabálytalanul építették oda? Ilyen apróságokkal senki nem foglalkozik az önkormányzatnál, volt ott épület és kész. A Körzőgyárat még 1903-ban építették oda, persze ma már nem is lehetne ilyen szűk helyre beépíteni egy másik épületet, de 1903-ban még lehetett. És ez remek hivatkozási alap!

A ház Körzőgyárként működött sokáig, majd a Szy Sándor vezette Béke Irodaház Kft. vásárolta meg. Bojár Iván Andrással elhatározták, hogy közösen, az OCTOGONart Galéria szakmai partnerségével kiállítótérként működtetik az épületet. Végül aztán ez a kezdeményezés gyorsan „átalakult”, és 2007 decemberében a Béke Irodaház Kft. megkapta az építési engedélyt, amelynek fő tevékenységévé csupán egy évvel később, 2008 nyarán vált a szállodaüzemeltetés.

Szy Sándor beruházó nem kívánt nekünk (Ingatlanmagazin) nyilatkozni, ahogy fogalmazott, nem szeretne ügyet kreálni abból, ami nem ügy. A kivitelező a Market Építő és Kivitelező Zártkörűen Működő Részvénytársaság, amely a Wallis, ma már WING Zrt. érdekeltségébe tartozik, legutóbb a Magyar Televízió Kunigunda utcai gyártóbázisát építették fel, amit majd az MTV az állampolgárok adójából visszabérel hosszú távon.
























zero:

Kötelező megfelelő mennyiségű parkolót is építeni, hogy ne a zsúfolt belvárost terhelje tovább a létrejövő intézmény. A tervező az építési engedélyben 30 helyet jelölt meg, amiből a beruházó 20 millió forintért 10 darabot megváltott a parkolóhely létesítési kötelezettség helyi szabályozásáról szóló 32/2007. (IX. 17.) sz. helyi rendelet előírásai szerint. Nos, a zsúfolt 1 sávos Molnár utcába 2 autónyi szabad hely sincs, nemhogy 20 ...

Véletlenek márpedig nincsenek. Szy Sándor, a tulajdonos és Bojár Iván, művészettörténész,fővárosi városarculati tanácsnok, az SZDSZ fővárosi képviselője, Szeretem Budapestet mozgalom egyik vezetője, Demszky Gábor Budapest Európa Kulturális Főváros-pályázata programigazgatója:















Bojár: "ez egy olyan beruházás, amit cipőkanállal lehetett berakni a házak közé, és ezért különösen nehéz a helyzete a vállalkozónak. A lakók itt szubjektív minőségromlást szenvedtek el, ha azonban az építkezés megakad, az az egész városnak rossz lesz."

Hát igen, nagyon-nagyon rossz Budapestnek a Bohem Art Hotel nélkül.

Tegyük fel, hogy az ügyészség, bíróság megállapítja, hogy ez így nem szabályos. Fellebbezés, pereskedés, elsőfok, másodfok. 3 év. Majd jogerős bontási engedély. Fellebbezés, pereskedés, elsőfok, másodfok. Még 2 év. Csak annyit mondok: Citedella terasz, Turul-szobor. Kóka villa. A horvátok meg ledózerolták az engedély nélkül a tengerparton épült villákat egy hét alatt. Ennyi a különbség ....


Friss:
Az alpolgármester a polgármester távollétében belső vizsgálat elrendelésére kérte a jegyzőt, hogy megállapítsa, jogszerűen adtak-e ki építési engedélyt. Az ügy lezárultáig a Bohém hotel nem kaphat használatba vételi engedélyt.

"Nem kaphat használatbavételi engedélyt" ... oszt' akkor mi van? A falat már úgysem fogják lebontani, ez mindenképpen szopóág ...

Pár fotó a Molnár utca 33. gangjáról készítve, ez az épülő hotel másik oldala, itt kicsit nagyobb a hely:



De ez még nem minden, történt még egy "apró" szabálytalanság az építkezés során: A hivatal jó indulata érződik a hotelnek a Molnár utcára néző épületénél is. Itt Szy Sándorék lebontották egy helyi védettségű épület felét, noha az engedély szerint annak homlokzati traktusát eredeti állapotában kellett volna felújítaniuk. Cselovszky Zoltán főépítész a bontásról nem is tudott, annyit viszont megjegyzett: „Az építtető minőségmániás ember, aki jó fej, hogy ide épít ilyen finom dolgokat.”

Szy Sándor Cselovszki Zoltán és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélyére hivatkozott, amikor szóba hoztuk a helyi védettségű épület bontását. A lapunknak (Index) adott nyilatkozatát a vállalkozó visszavonta, így csak annyit jegyezhetünk meg az ügyben: Szy Sándort a bontás miatt 4,5 millió forintra büntették, de ezt még nem fizette be.

Várhatóan soha nem is fogja.

(Cikkek: Index, Ingatlanmagazin)

Névtelen írta...

http://www.korzogyar.hu/index.php?pa=index&sess=&lan=0&kat=-80&cik=5471

Névtelen írta...

2008. június 18-án Mayer Hella: Krimi az autóparádén (és egyéb katasztrófák) című kiállítása nyílt meg az OCTOGONart Galériában. Kiállításmegnyitó Mayer Hella, Tóth Krisztina, Mohai Gábor és Bojár Iván András részvételével



A kiállítást bevezeti Tóth Krisztina, író



Mohai Gábor, előadóművész verset szavalt




Mayer Hella



A megérkezés: Mayer Hella édesanyjával, Zsombori Erzsébet, festővel és kislányával, Linnel



Katona Zsombori Éva és Csordás Gábor jazz-számokkal színesítette az estet



Bodor Pál, „Diurnus”, újságíró és Mohai Gábor



Kiss Tamás, műgyűjtő, a Vetlanda Kft. ügyvezetője



Végvári Tamás és Győri Franciska színész-pár és műgyűjtők Bojár Iván András társaságában



Verebics Katalin, festő és Romvári Márton, festő, galériás



A közönség szélén jobbra Mayer Hella édesapja, Mayer Attila



Bojár Iván András kislányával, Sophie-val érkezett



Tamási Claudia, Karácsonyi László és Szabó Ákos, festők



A megnyitó-fogadást a Vetlanda Kft. támogatta



A szponzor ajándéka: Kiss Tamás Mayer Hella-képrészletet tartalmazó keretét Muladi Brigitta művészettörténésznek adja épp át



Bojár Ágnes és Sztankay István, színművész



Sztankay István és párja, Bedők Bea, keramikus



Képszemle



Mayer Hella Linnel és kedves rokonukkal



Iványi Bianca galériás és édesanyja, Németh Erika




Képnézés




Németh Erika és Iványi Bianca



Iványi Bianca és Szy Sándor, szállodaigazgató, az épülő Bohem Art Hotel tulajdonosa



Tamás Amaryllis és Szenczy Zoltán, egyetemi tanár



Iványi Bianca, Ledényi Attila, az Edge Communication ügyvezetője és Bojár Iván András